Caphouse Colliery mine water treatment works

Caphouse Colliery mine water treatment works

When the Coal Authority was planning the construction of an engineered wetland environment for mine water treatment at the national mining museum at Caphouse Colliery in Wakefield, they faced severe constraints on land availability. With only a restricted area on a steep section of hillside available to house the scheme, detailed site investigations were carried out to evaluate the geotechnical constraints and allow a thorough evaluation of the stability issues affecting the development.

We designed a cut and fill earthworks scheme to prepare the pond areas, using soil reinforcement to make sure that the steep slopes would remain stable – with soil nailing methods used for the cut slope sections, and reinforced earth for the embankments.

Our involvement included desk studies and site investigation, design of the soil nailing and reinforced earth structure, design of an RC balancing tank and RC lagoons and all associated pipework and water conduits, design of the roads and drainage, design of landscaping and reed bed species, preparation of contract documents, help with tender procedure and evaluation, and site supervision.